Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Book Review - Aku, Kau & Sains #2 : Terokai Bersama

 

Assalamualaikum & Hi pembaca sekalian  ❤️

Memetik sedikit info dari komik ini :_ 

📖 Perkataan 'sains' dikatakan berasal daripada perkataan Latin, 'scientia' yang bermaksud ilmu pengetahuan. Komik terbaru bertajuk Aku, Kau & Sains #2: Terokai Bersama keluaran Komik M ini memang sangat sesuai dimiliki dan dibaca oleh setiap lapisan umur. Sebelum itu, ika nak puji kulit buku komik AKS ini. Memang A dan sangat cantk. Sejuk mata memandang. Lama pandang terasa seolah-olah hidup karakter dan suasana yang ada di kulit buku. 

Dah nak masuk 2022. Ika harap orang yang masih ada mindset di mana komik ini sesuai dibaca oleh kanak-kanak, komik bukan bahan bacaan, baca komik tak ada faedah, baca komik untuk orang pemalas. Sila buang jauh-jauh mindset sebegitu. Kerana, semua buku yang ada dalam muka bumi ini termasuk komik ialah bahan bacaan. Oki geng! 


Komik ini mempunyai 8 buah cerita dan sudah semestinya bertemakan sains. Jangan khuatir. Walaupun bertemakan sains. Ika jamin yang kalian akan terhibur dengan setiap cerita di dalam ini. Pasti sedikit sebanyak kita sebagai pembaca akan memperoleh manfaat dan juga pengajaran yang boleh diambil selepas selesai pembacaan. 

Setiap cerita akan memasukkan pengisian maklumat yang menarik mengenai topik sains yang dipilih. Sambil kita membaca sambil kita belajar. 2 dalam satu. Kadang rasa tak sedar dah di penghujung buku sebab ralit membaca. Ada juga topik yang dapat refresh semula minda kita seperti contoh topik magnet, kitaran hidup haiwan, sumber-sumber penting tumbuhan, graviti, hukum gerakan Newton dan banyak lagi. Menarik!


Jika ditanya secara peribadi. Cerita yang manakah menjadi kesukaan saya. Saya akan memilih :_ 

Matahari // Harithroon & Mar 
Kawanku Dudu // Oz Ishak & Mar 

Suka dengan ilustrasi comel dari kedua cerita ini. Ada vibes anime Jepun. Dia akan jadi ekstra teruja bila bewarna rasanya. Tapi jangan salah faham. Yang lain juga best. Dan kalau tidak berwarna sekalipun tetap best!  Siapa yang rindukan watak-watak yang pernah ada dalam siri komik sebelum ini juga, kalian boleh jumpa watak tersebut di dalam ini.

Kan best kalau buku sekolah sains macamni. Ada gambar. Mungkin pantas khatam baca buku sains.🙊
Terimakasih buat pihak PTS & Komik M untuk naskah ini. Oh ya, untuk pengetahuan kalian. Sekarang tengah ada Pesta Buku Selangor di SACC Shah Alam. Siapa yang berminat untuk dapatkan buku-buku menarik dari PTS dan imprint yang lain seperti Bookiut, Puteh Press, Junior PTS, Penerbit X. Boleh singgah ke booth mereka di sana okay :) 

 #gengzcelikmembaca #ikareviewbuku

Post a Comment for "Book Review - Aku, Kau & Sains #2 : Terokai Bersama "